Elektronik Sigaraya Dikkat

E-Sigara, Sigara İçme İsteğini Azaltmıyor!

ESigara” olarak da bilinen “Elektronik Sigara“, bir tütün ürünü olup, Elektronik sigara, topluma lanse edildiği gibi bir sigara bırakma yöntemi değildir. Dünya çapında yapılan bazı araştırmalarda, elektronik sigaranın sigara içme isteğini azaltmadığı ifade ediliyor.

E-Sigaranın, görünüşüyle normal sigaraya benzeyen ve kişinin nikotin buharını çekmesini sağlayan akülü bataryalı cihazlar olduğu, ortalama 30 nefes çekildiğinde ise bir sigarada bulunan kadar nikotinin vücuda alındığı ortaya çıktı.

 

Elektronik sigaranın, normal klasik sigaraya oranla kişinin daha fazla nikotin almasına yol açtığını ifade edildiği açıklamada, e-sigaralarda nikotin dışında propilen glikol, etanol, su ve tütün çiçeği bulunduğunu, özellikle gençlerin ilgisini çekebilmek ve kullanımı arttırmak için alkol, nane, çikolata, tatlı, meyve gibi çeşitli tat ve kokular içeren farklı aromalar, esans ve kimyasallar ilave edilerek piyasa yer aldığına dikkat çekilmiş.

Elektronik sigara, kullanan kişide bağımlılık ve solunum sistemi fonksiyonlarında bozulmalar meydana getirebiliyor. Ayrıca normal sigaradaki gibi pasif içicilik tehlikesi de söz konusu.

İçinde birçok kanserojen madde bulunuyor

“Elektronik sigaraların sigaradan daha az zararlı olduğu, sigara bırakma cihazı olarak kullanılabileceği” şeklinde iddialar olsa da unutulmamalıdır ki elektronik sigara bir tütün ürünüdür ve içinde pek çok kanserojen madde bulunmaktadır. Bağımlılık yapar ve sağlığa ciddi zararları vardır.

Elektronik sigaraların içinde bulunan propilen glikol, gliserol ve nikotin gibi maddelere ilaveten aseton, akrolein, bütadien, sikloheksan, dietilen glikol, etilen glikol, etanol, formaldehid gibi insan sağlığına zararlı birçok madde de tespit edilmiştir.

E-Sigaralarda nikotin olduğu ancak tütün olmadığı iddia edilmektedir. Ancak elektronik sigarada da nornikotin, miyozmin, anabazin gibi tütün ürünleri saptanmıştır. Elektronik sigaranın dumanında ise gliserol, propilen glikol ve nikotine ek olarak asetaldehid, aseton, akrolein, formaldehid, nitrosonornikotin, metilnitrozamino, piridil, bütanon, kadmiyum, kurşun, nikel, bakır, kalay gibi metaller ile toluen saptanmıştır.

Elektronik sigara bağımlılığa yol açar

Elektronik sigara, kullanan kişide bağımlılığa yol açabilir. Kartuşlarında nikotin sızıntısı oluştuğunda cildin fazla nikotine maruz kalmasına ve hatta zehirlenmeye sebep olabilir.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise şudur: Elektronik sigara ve sigaranın beraber kullanımı, en sık elektronik sigara kullanım tarzıdır. Yani kişiler ‘sigarayı bırakacağım‘ diye elektronik sigaraya başlarken, sonraki günlerde sigara ile elektronik sigarayı beraber kullanan bağımlılar haline gelebilmektedirler. Bu şekilde kullanımın sonucu ise, akciğer hastalıklarına ek olarak kalp damar hastalıklarında artış!

Dünyada sigara içimi azaldıkça sigara endüstrisi karlılığının devamı için yeni yöntemlerle insanların karşısına çıkmakta ve elektronik sigaranın sigaradan daha az zararlı olduğu imajı oluşturulmaya çalışılmakta.

1950’li yıllarda filtreli sigara ilk kez üretildiğinde insanlara ‘zararsız’ diye tanıtılmıştı. Günümüzde ne yazık ki elektronik sigara da benzer şekilde pazarlanmakta. Ancak sigaraya benzer zararları olduğu bilinmektedir. Sigara firmaları, elektronik sigarayı, sigaranın zararlarını bilen ve sigara içmeyen milyonlarca genç için yeni bir bağımlılık kapısı olarak kullanmaktadır.

Our Score

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir