Sigara Krizinden Nasıl Kurtulurum?

KALKTIKTAN NE KADAR SÜRE SONRA SİGARA İÇİYORSUNUZ?

Sigara içmeyi bırakmaya nihayet karar verdiğimizde, ilk düşüncelerimizden biri sigara krizlerini nasıl yöneteceğimizdir. Tütün bitkisinde yer alan alkaloid olan nikotinin dünyadaki en bağımlılık yapan maddelerden biri olduğunu mutlaka duymuşsunuzdur. Hatta bazı kaynaklarda, bağımlılık noktasında kokain ve eroinden daha fazla kimyasal bağımlılıktan söz edilir. Kimyasal bağımlılık ve psikolojik bağımlılık mevcuttur. Bunun sebebi, stres altında sigarayı sahte rahatlıkla kullanma alışkanlığımız olmasıdır.

Artık günümüzde sigarayı bırakmak isteyenlerin önünde her zamankinden daha fazla ürün var. Tabii ki, bu ürünler onlara odaklanıyor çünkü krizden çıkmanın önündeki en büyük engel oluşturuyorlar. Ne yazık ki, çoğu tasarımcı kaybedecek çünkü işleri kötüleştireceklerdir. Sigara krizinin iki önemli içeriği:

Nikotine olan bağımlılık ve kimyasal bağımlılık

Karşılaştığımız ilk problem, nikotinin kıtlığı. Son sigaramızdan 15 dakika sonra, kanımızdaki nikotin seviyesi düşmeye başlar ve tekrar başa geri dönüyoruz. Yaklaşık 40 dakika sonra, beynimizdeki nikotin seviyesi tamamen sıfırlandı. Çoğu tiryakinin niçin 1 saat kadar dayanabildiğinin cevabı da işte tam da bu noktada işte.

Yıllar boyu elimizden düşürmediğimiz sigarayı bıraktığımızda kriz ve semptomlar (belirtiler) 3 gün boyunca kademeli bir şekilde atış gösterir. 15 gün ile 1 ay boyunca sabit kalacaktır.
Nikotin yokluğunun belirtileri şunlardır:

Sigara içmeye karşı yoğun bir istek
Huzursuzluk, endişe
Rahatsızlık ve buna benzer yoğun olabilen duygular
Baş ağrısı ve bulantı
Uyku ve yoğunlaşma, konsantrasyonda güçlükler
İştahta gözükebilen artma (kan şekerindeki değişime bağlı olarak)

Psikolojik bağımlılık

Bu çok daha karmaşık bir sorundur ve birçok sigara alışkanlığı yardımının yaklaşımında başarısız olduğu nokta. Bu nedenle sigara içmeyen bir kişinin 10 yıl aradan sonra bir sigara yakıp sigara tuzağına düşme sebebi olabilir. Sorun, stresin hafifletilmesi için duygusal bir bağlılıktır.

Gençliğimizde biraz stres altında sigara içmeye başladık. Harikaydı, iyiydi, olduğundan büyük ve önemli biriymiş gibi gösteriyordu. Zaman geçtikçe ve hayat devam ederken, bir sigara yakarak stres ve sorunlarla baş etmeyi öğrendik. Bir duman teneffüs ederken ani bir rahatlama duygusu, beynimizi elimizden gelenden daha iyi hissettiğimizi düşündürdü. Nörolojik ağımızda duygusal ve fiziksel hafıza oluşturma alışkanlığı. Bu şeyleri asla unutamayız, ancak zamanla soluklaşır.

Çoğumuz, zihinsel bağımlılığı nikotinden daha güçlü buluyor. Bunu kimyasal bağımlılığımla sınırlayarak halledebiliriz. Ancak daha iyi hissetmek istersek, özellikle şiddetli depresyon ve stres yaşarsak sigara yakmayı unutmak daha zordur.

Bu nedenle, sigaradan başarılı bir şekilde çıkmak için, tüm sigara içme faktörleri hesaba eklenmelidir.

Our Score

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir